tirsdag 23. oktober 2012

Øving 3 oppgave 3 Virksomheters bruk av Twitter


Virksomheters bruk av Twitter  Skriv et blogginnlegg hvor du kort redegjør for hvordan Twitter kan brukes  profesjonelt og gi gevinst for en virksomhet. Innlegget skal komme med gode råd og noen muligheter. For å finne ut av dette, kan du for eksempel observere hvordan ulike aktører bruker Twitter (Netcom, Telenor, SAS, Norwegian, IKT Grenland, itfag, Tingvollost, ...). Innlegget trenger ikke være veldig langt - 1 A4-side lengde holder.



Ut fra å studere SAS, Telenor og NSB ser en at twitter er egnet til kundeservice innen visse områder.
I en presentasjon som Christian Kamhaug fra SAS hadde i april (Kamhaug 2012) viser at de har gått grundig gjennom sin bruk av sosiale medier. SAS er tilstede i mange kanaler og SAS har valgt å ha en twitterkonto (Kamhaug 2012). De har også vurdert at twitter er god på dialog, kundeservice, deling image/brand, konkurranser og involvering. SAS mener twitter er ikke egnet til å gi lokale budskap eller annonsering. Når er studerer SAS sine twittermeldinger ser en mye kundeservice. De svarer på alle meldingene enten det gjelder spørsmål eller det er kommentarer.  På twitterprofilen er de ikke tydelige på når de er online, mens SAS på facebook er klar på at de betjener den mellom kl 08.00-22.00.


Telenor – flere kontoer for å skille budskap. Derfor er det ikke tvil om hva Telenor_service har som mål. Telenor følger også tilbake de som følger dem dette i motsetning til SAS. Telenor kundeservice har undersøkt om de kunne hjelpe noen av kundene i denne kanalen. De er klar på at de har det og de kommer til å fortsette. 


NSB - @nsb_no er på twitter og i profilen er de tydelige på at det er online fra kl 08.00-16.00. Ofte avslutter de dagen med en twittermelding hvor de takker for dagens/ukens tweets og forteller hvor mange tog som er i rute og hvor en kan sjekke om ditt tog er i rute.


NSB sitt mål med twitterkontoen er å lytte og lære slik at de kan forbedre produkter og tjenester. Henriette Høyer stiller spørsmålet om sosiale medier kan redde NSB. Hun svarer både ja og nei. Ved gjentatte meldinger om forsinkelse så hjelper ikke dette folk, men hun gir flere tips til utvikling av NSB  i sosiale medier.  Hans-Petter Nygård Hansen har sett på NSB gjennom sitt Sosialintervju "NSB på sosiale skinner".  Her sier NSB at de er en del av folks hverdag og ønsker å vise at de lytter. 

Dette er store selskap innen transport og kommunikasjon. Med bakgrunn i dette har jeg sjekket et par andre virksomheter innen helt andre sektorer. Dataforeningen sin rapport om Norske virksomheters bruk av sosiale medier viser forskjell i bruken og kanalvalg i ulike bransjer. Twitter er tatt i bruk av flest innen transport/reiseliv og media/reklame. Ellos som er et postordrefirma som selger klær og produkter til hjemmet inkludert elektronikk er ikke på twitter.  Det samme gjelder PanduroHobby som selger hobbyprodukter på postordre og i noen utvalgte butikker. Begge disse er derimot på facebook og Youtube. Den siste kanalen er naturlig for Panduro da de kan legge videoer om hvordan en lage ulike hobbyprodukter.  Disse to virksomhetene har sikker gjort om Rahaf Harfoush anbefaler (2010)  ” Vær kresen, oppfordrer hun. Finn ut hvor kundene dine er, og sats der.”

H&M som selger klær, men da gjennom butikker har mange twitterkontoer på ulike språk. Et trekk ved HM twitterkontoene er at det er mange som følger HM, men de følger ikke tilbake. Forholdet mellom followers og following er markert annerledes enn om en går inn og ser på Telenor,  eller NSB. @HM har over en million followers og kun 135 following.

H&M satser nok også på å nå ungdom mer enn Ellos. Ungdom er den gruppen som øker mest på twitter.

Jeg har her ikke berørt alle som formidler nyheter på twitter enten det er aviser eller personer som formidler nyheter. Twitter egner seg godt til å formilde nyheter særlig når ting skjer rakst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar